Tuesday, October 29, 2013

Perpisahan

Sudah lama sebenarnya ditangguh segala cerita kisah sebuah perpisahan....tertangguh dan ditangguh dek kerana jiwa untuk menaip tentang entry ini memerlukan roh dalaman yang kuat kerna semuanya menyentuh hal perasaan .

Alhamdulillah dalam mood Hari Raya AidiFitri yang lalu,masih teringat lagi sewaktu mendapat panggilan daripada kerani sekolah tentang surat pertukaran,ianya sungguh membuahkan perasaan yang baur suka dan duka.

Setelah hampir 3 tahun melalui kehidupan yang mencabar di pedalaman Ulu Tembeling akhirnya,tuhan memberi jawapan atas semua doaku.Pusing kiri salah,pusing kanan salah,serba tak kena rasanya..segan dengan yang lebih senior,yang lagi lama memohon pertukaran namun diri ini yang dapat tukar dahulu.Aku gembira ,namun kegembiraan yang tidak sempurna kerna teman baikku masih lagi di sana.Namun aku pasti semuanya berhikmah.

Mungkin semuanya ini adalah atas rezeki puteriku Lubna, yang sebenarnya tidak betah lagi untuk terus berada di sana dengan segala kesulitan tanpa baba di sisi.Ya! aku perlu egois bila memikirkan tentang nasib puteriku,perit melihat tubuh kecilnya berpeluh-peluh menahan panas tatkala diuji dengan terputus bekalan eletrrik.Belum lagi bercerita tentang betapa dia tidak keruan  tiap kali hilir dan mudik dek kerana seharian perjalanan.
                                       First Time Mudik ke Ulu Tembeling

                           Ustaz Jalil yang menjemput di BTP,Beserah



Pengalaman hidup di ulu ,amat berbeza dari tahun ke tahun yang pasti semuanya menguji ketahanan mental,fizikal dan emosi.

Tahun Pertama terpaksa melaluinya dengan berjauhan dari suami dan keluarga, sehinggakan diawal detik berada di sana waktu mandi pun bawa telefon masuk bilik mandi kerna bila tengok telefon jer baru hati rasa dekat dengan suami dan family..sebab terasa terasing dan jauh sangat dari mereka bila perjalanan yang dilalui  untuk ke sana membelah sungai dan meredah hutan belantara.


Tahun Kedua, membawa status mak buyung sebenarnya bukan mudah apa lagi di pedalaman.Namun mujur ada teman yang menjadi penawar di sisi.Tahun ketiga pula, menjadi mama kepada Lubna ,dengan Lubna sekali naik bot..Haih!bukan mudah ....namun semuanya itu berjaya dilalui dengan sokongan rakan serumah  yang sangat memahami dan banyak membantu..thanks Yana,Cik Yam, Farah and Ehan atas segala kebajikan ,sumbangan tenaga,masa ,dan kasih sayang untuk Lubna.Hanya Tuhan Mampu membalasnya.



Kita Ketawa & Menangis bersama.

Benarlah bagai dikata untuk menilai sebuah kekuatan persahabatan ,lihatlah pada kesanggupan kita untuk berkongsi susah dan senang bersama, tanpa mementingkan kepentingan diri,tapi mementingkan kepentingan teman.


Jutaan Terima Kasih :
  • Yana (mummy Lubna)sebab selalu teman saya pergi check-up pregnancy and check-up Lubna, kasih sayang untuk Lubna
  • Cik Yam( bonda Lubna) sering tumpangkan saya hilir,kasih sayang untuk Lubna,layan Lubna makan BURTUQOL
  • Farah (aunty Lubna) tidurkan Lubna dengan lullaby ,kasih sayang untuk Lubna
  • Ehan(Ibu Lubna) atas rawatan kesihatan bila ada masalah kesihatan,kasih sayang untuk Lubna and tempat yang Lubna jadi tenang.
  • Ustaz Duan & Kak ERMI tidak jemu menghulur bantuan untuk angkut barang saya dan Lubna ke Jeti dan sentiasa tanya khabar kami.
  • Kak Ju geng sama-sama mengandung dan banyak berkongsi cerita dan pengalaman,kakak yang memahami .
  • Kak Fiza terima kasih sebab bagi tumpangkan susu Lubna kt peti akak bila tiada letrik dan pendengar yang baik untuk berkongsi masalah.
  • Along sebab banyak mendengar luahan rasa dan sangat memahami, miss ur cakes.
  • Pok Li dan Ustaz Reza  ,jiran yang sangat prihatin .
  • Shaza teman susuan.. :)
  • Semua guru dan warga SKUT yang banyak membantu sepanjang saya & Lubna berada di sana.Sesungguhnya kalian banyak mencorak dan mewarnai dunia kerjaya saya.
  • Ayah De Rani ngan Mak yang baik hati,sudi hantar makanan bawa kami bersiar-siar..hehe..
  • Mak Cik-Mak Cik mengaji yang seringkali memberi makanan lauk pauk,sayur-sayuran ,kuih-muih untuk kami (sedikit terkilan tak sempat jumpa mrk.



                                                                 Jaboi pasti ku rindu


                                                     Air mata perpisahan

Kami sentiasa bersama :)
                                           SENGETKAN LAPTOP MASING-MASING

Bot yang terakhir benar-benar meruntunkan jiwa..air mata makin deras berderai...sedih meninggalkan kawan-kawan,haru meninggalkan murid-murid yang pertama dalam kerjayaku...semoga ukhuwwah yang dibina kekal selamanya..maafkan segala salah dan silapku..halalkan segalanya..Terima kasih teman seperjuanganku.. :)


#kredit tu Maryam Izza untuk gambar yang cun..

Sunday, October 27, 2013

Ulangtahun Perkahwinan ke 3

ALHAMDULILLAH..sudah 3 tahun perkahwinan kami..entry ni lambat post atas kesibukan ..hehe!

 Sambutan kali ni kami pergi jalan-jalan ke Cemeron Highlands jer..tapi sangat seronok sebenarnya dapat spend time tempat gini ngan family.. :)

Jom cuci mata ngn gambar kat sana..




Doakan kebahagiaan kami hingga ke syurga..Amin

Saturday, September 28, 2013

Sunday, September 22, 2013

Jatuh Cinta pd lagu ni..

khas untuk my hubby :)

Lirik Lagu Pencuri - Mark Adam


Jangan tinggalkan auramu
Di sekelilingku
Ia membuat aku termimpi
Mimpikan kita

Jangan biarkan wangianmu
Mohon memahami
Ia melekat di hidung
Yang memenuhi
Di setiap sudut mindaku

Chorus:

Kan ku curi hatimu
Menyamun senyummu
Kan ku culik cintamu
Macam ku larikan lirikmu
Kau tak perasan aku sukamu
Dari dulu lagi
Kau simpan hatiku
Dari Darjah Satu
Darjah Satu

Jangan senyum bila di depanku
Fokusku tergendala
Kau memaksa aku menutup mata
Tak sempat tutup telinga
Bila kau tertawa

Kan kukembalinya padamu nanti
Bila kita berjanji
Tuk sehidup semati

Chorus:

Kan ku curi hatimu
Menyamun senyummu
Kan ku culik cintamu
Macam ku larikan lirikmu
Kau tak perasan ku sukamu
Dari dulu lagi
Kau simpan hatiku
Dari Darjah Satu
Darjah Satu
Dari Darjah Satu
Aku suka kamu


Thursday, April 18, 2013

LUBNA


Kisah Lubna..
25/11/2102 :Dalam sekelip mata ,sy telah dianugerahi dengan status “MAMA”...Sesuatu yang sgt dididam-idam oleh seorang wanita..Alhamdulillah..ku syukuri nikmat Mu..
26/11/2012 : Check out dr wad Hospital Sultan Nur Zahirah,Kuala Terengganu.Berpantang di rumah my mom kt Setiu.
1/12/2012 :Genap 7 hari usia Lubna terus kami adakan majlis cukur dan member nama pada dia..Nama Diberi ‘LUBNA AL-HAFIYYA BINTI MOHD HUZAIFI”..Nama diambil atas perbincangan + istiqarah +search dalam Al-quran= dapatla nama anak sulong kami.Pening juga rupanya nk memberi nama anak ni rupanya..mujurlah ada my uncle n aunty (Pok Je & Cik Mira) yang banyak membantu.Nama panggilannya LUBNA..
Lubna Cukur kepala sampai botak.. 




4/12/12: Tali pusat yang menghubungkan Lubna dan Mama masa dalam perut dah tertanggal...walaupun dah tertanggal.,ingatlah sayang parutnya sentiasa ada pada mu itu..
3/1/2013 :Lubna dah selesai dikhitankan..Ngeri + Kesian bila tgk proses tersebut..tapi Lubna nangis sekejap je ,macam x sakit pun,mama tgk macam sakit sgt..tak sampai hati ..
19/1/2013 :Mula mengajar Lubna  menyusu menggunakan botol..Lepas 3 hari training ,dia mula pandai minum susu guna botol.lega..

23/1/2012 Lubna dah pandai senyum dan bagi reaksi bila kita bercakap.
3/2/2013: Lubna dah boleh mengomel menggunakan bahasa dia sendiri..
24/2/2013: Terpaksa berpisah dengan Lubna ,bila Mama dah start keje..Rindu hanya tuhan yang tahu..ingat nk tinggalkan Lubna ngan my mom jer sbb susah nk bawak dia naik bot..Lubna duk dengan nenek n Baba.. Baba la yg tidur ngan dia malam2..cucuk untuk 3 bulan pn Baba yang bawa dia gi klinik..sweet kan Baba dia...Tapi seminggu jer tahan..mama yg xtahan..
1/3/2013 :Lubna mudik naik bot dating kt mama..diiring oleh Baba,nenek,papa long,mama linda n Tina.. Gembira x terkata..seminggu jauh ngn dia macam setahun rasanya..
Bermula la hidup Lubna di pedalaman bersama mama..Lubna dijaga oleh “Ibu” isteri kepada cikgu di sekolah mama..pagi-pagi mama hantar Lubna,balik sekolah mama n mummy Yana ambil Lubna..Thanks mummy selalu payungkan kita ...
Masa usia 3bulan ,dia dah pandai meniarap..
Masuk 4 bulan dia dah boleh bergerak ,memusingkan badan,mundur dan maju ke depan..:)
Alhamdulillah, setakat ini Lubna sentiasa sihat..

                            Inilah cinta hati mama :)


Tuesday, January 15, 2013

Detik itu ...

16l11l2012:Bergambar kenang-kenangan sempena mengandung anak sulong katakan.
                    Tempat di pantai Kg Baru,Mangkuk.. nice place :)

23/11/2012 : ini tarikh due date yang dijangkakan untuk bersalin..tapi tiada sebarang tanda-tanda nak bersalin..relax2 lagi..tapi malamnya sambil-sambil duk tengok tv dah mula rasa sakit jer kt perut..pukul 11 lebih masuk tidur,mengadukan suami rasa sakit la..suami suh bagitahu my mom..tp rasa segan pulak takut entah-entah ni bukan sakit perut nk bersalin lg pn kadang-kadang jer rasa dalam sejam sekali..masih boleh tahan..erm,..tidur jer la dulu abg..


24l11l2012: terjaga pukul 3 pagi..sakitnya makin acap....sambil-sambil baring kejut suami..bagitahu sakit perut..tp still ragu betul ke macam ni sakit nak beranak..xde pun turun tanda ape2..darah pun xtumpah..air ketuban pun xpecah.. so suami ckp kl sakit meh la g hospital...then ckp xnk pergi lagi..jap nk google dlu turun tanda bersalin..dalam menggigil-gigil tahan sakit..terjumpa satu blog,katanya" tanda lahir xsemestinya turun tanda darah /air ketuban ,ia boleh jadi juga kl rasa contraction setiap 5 minit skali..Bila baca jer blog ni terus bangun bagitahu mama sakit perut..then siap-sipa semua barang gi hospital Setiu.Hospital yg paling dekat dengan rumah...Bila di check oleh doktor disambungnya alat ape ntah yang nk check jantung bby,kekerapan contraction..last2 kena tahan wad..doktor cakap jalan masih x buka,tp contraction yg melampau dalam 10minit,contraction sebnayak 4x..memang sakit sgt2x..

Bila dah ditahan wad,suami bagitahu hospotal ni suami xleh teman time kt labour room(LB) sbb hospital ni tgh renovate..apa lagi,,terus la nk cabut dari wad ..nak g hospital Terengganu..bila bagitahu nurse dia ckp kena tunggu doktor shift pagi around pukul 9 am br boleh transfer hospital..Dalam pukul 10 am, keluar dari wad and dah sign nk pergi sendiri ke hospital Terengganu.keluar wad terus gerak ke rumah mertua..

Di rumah mertua mujur ada mertua yang memang bidan pencen, dan kakak ipar yang doktor..jadi bila sampai kat sana mertua ngn kak ipar yang check jalan..kat sini sempat makan telur ayam kampung + madu..sakit masih xhilang-hilang..bila sampai rumah mertua bukaan baru 1cm..tunggu lagi..2 cm..mak mertua buka jalan then bilan dah 4 cm..dalam pukul 2 pm baru gerak g hospital..mujur hari ni kak ipar shift bermula petang.Memang kak Nah (SIL) xbagi pergi awal-awal takut lagi payah bersesak-sesak kt wad tapi jalan xbuka-buka lagi..nanti lagi lama kat wad..then tggu jln 4cm br pergi..masa ni baru keluar sedikit darah .

Sampai kat hosptl,dah xleh nk jalan rasanya..then berkerusi roda la..daftar dicheck lagi..masih lagi 4cm..ditahan masuk wad,masa dlm wad asyik nk buang air jer.. bila jirus air rasa kurang sikit rasa sakit..jd duduk jer dlm toilet tu main air..masa ni terfikir patutla org ckp beranak dlm air kurang sakit....dalam pukul 4 pm,doktor dtg check jalan dah 6 cm..trus diarahkan masuk LB, tapi mintak izin nak solat asar dulu..solat pun duduk jer atas tilam.Pastu ditolak masul ke LB,pas solat ni rasa kurang pulak contraction..bila dlm LB doktor check jln jd 4cm semula,air ketuban dipecahkan...adoi!...rasa sangat kecewa bl jln jd 4cm..

Pastu sakit makin menjadi-jadi ......tuhan jer tahu..tapi sakit jer jalan xjugak buka..x ke seksa tu..dlm pukul 6 pm K.nah masuk bertugas kt LB..Tengok muka dia baru rasa selamat..dia bagi semangat...(ingat lagi sebelum ni,kl suami suh bersalin ngn k.nah sy ckp xnk malu la ,ape la..skrg bila dah sakit lupa dah malu tu semua)..Doktor tu kesian tgk kesakitan sy yang makin teruk tp jln xbuka lg..then dia suh panggil suami...cuba bayangkan ape perasaan sy..bila orang lain masuk ,then bunyi baby menangis..situasi ni silih berganti..pah sorang-sorang kuar..sy xjugak2 keluar..(k.nah ckp,dia boleh katakan purata dlm 30 org yg dia urus kt LB,ada sorang jer yg sakit teruk mcm Ida..maksudnya apa? mmg sy org yang bertuah dpt rasa  sakit yg melampau..)

Dalam masa sakit tu,tangan suami di ramas kemas2 tiap kali contraction menyerang..zikir  ikut jer ape yg suami baca..dia ckp,sy baca mengarut jer masa sakit tu...serius mmg otak xboleh pikir time sakit tu..Bayangkan dri asar,sampai magrib suami kuar solat magrib..masuk balik..sy stay jer kt LB..duk menanges ,,sat2 panggil k.ipar..sat2 panggil nurse..sat2 panggil doktor,rasa macam nk bersalin sgt2 doh..tp diorg check jln xbuka lg...

Bagi mengurangkan kesakitan tu,doktor bagi sedut oksigen ape ntah..bila sakit sy disuruh sedut oksigen tu,..katanya nak bagi tahan sakit..then sy mamai..tp setiap kali contraction pasti terjaga..suami masih kt tepi suh zikir..tp xtahu la apa yg mulut sy sebut..kt dalam wad tu 2 x kena inject untuk tahan sakit..kesannnya mamai..dan mamai..pukul 11 suami kuar untuk berbuka puasa sat sbb magrib td dia sempat minum air jer..lagipun jln xbuka lg..bila dia masuk,jln muka 6 cm..7 cm, 8 cm..tggu lag dan lagi..sy dah xberdaya..dahaga yang amat sangat..yerla duk menjerit jer tahan sakit dah berjam2..nk mintak air takut xleh minum dah bla kt LB tahan jer  dahaga.

Diorg duk berbincang yang kedudukan bby sy OP tu yg payah nk kuar,kepala bby mendongak,jd dahi yg akan keluar dulu..lagi merisaukan bby dah berak dlm perut..Takut...

25/11/2012:Syukur sgt xlama pastu dalam pukul 12 am lebih kurang..ada nurse yg k.nah ckp dia ni mmg pro dan berpengalama..dia dtg ,then dia seluk untuk buka jln terus jln terbuka  9 cm,..then dia bgtahu dah nampak rambut bby..sy dah lemah+ mamai..doktor suh teran..tp xreti teran,..xjugak keluar..pastu dia ambik tangan sy dia bagitahu "shahida,rasa ni rambut bby awak cepat teran kuat2"..

Apa yg sy buat..sy just dengar arahan dr suami dan ikut apa yg dia buat..bila dengar dia tarik nafas sy tarik,,bila dgr dia teran sy teran....berulang-ulang kali mencuba..(serius rasa macam suami sedang sokong org main bola kt padang,terasa  semangat dia hingga ke hr ini) 
*dlm hati sempat pk,x malu ke abg ni kt doktor2,misi2..dia duk teran skali*..ngeh3x..tp inilah penyokong kuat sy di medan LB..Genggaman tangannya x pernah dilepaskan.

tIBA-TIBA.12.45 am ..PLUP!! kepala baby dah kuarr,then teran skali lagi seluruh badan dah keluar....

nurse tunjuk bbt dia tanya,bby boy ke girl..sy tgk bby then sy ckp boy..nurse kata tgk elok2..
sy:eh2x..girl..( serius sgt mamai time ni..)

ni lah my bby girl,rupanya xleh ambil gambar kt LB,suami sy dah berjaya men`snap` gambar cun ini.


suami iqamah kan bby..sy dijahit dalam sedar dan x sedar..tp sakitnya tetap terasa..

pukul 3.45 am baru siap jahit..ditolak masuk wad..suami dtg ngn mama bawa brg...masih mamai..suami kata dia dtg nk hantar brg lg..tgk2 sy dah tdo..macam org xde perasaan kn..tidur dalam khayalan .. terbang tinggi..lupakan dunia buat seketika :)




Followers