Sunday, March 29, 2015

Kelahiran

Permulaan cerita yg tidak disangka, akhir2 bulan Ramadhan telah mengalami cirit birit dan muntah2 yg teruk .Sampai malam raya tu mmg terpaksa masukkn air , mujurnya ada SIL yg doktor jd xpyah masuk wad..masukkan air kt rmh jer..Raya tahun lps mmg xmenjadi la, beraya dgn jarum ditgn ..mmg xberaya pn duk jer kt rmh MIL ..dugaan.. hr raya ke 2 , blik rmh mama still x sihat lg cirit birit dah kurang..tp muntah2 ada lg...mama pn ckp ke ada isi ni, lain mcm jer muntah2 ni...period mmg xdtg lg .Bln puasa ni dpt pose full cuma last ramadhan terpaksa berbuka awal sbb mmg dah xlarat sgt bdn tp mmg x expect pn pregnant sbb mmg biasa sgt bl bln puasa  period jd berubah dan xbtul..
Xnk check pn lg coz xnk bharap sgt..tp mama rupanya dah gi bli senyap2 pregnancy test kit tu..jd nk xnk mama kata check jer la kang kl ada isi boleh la bjaga2..check2 mmg naik 2line...

Alhamdulillah..rezki bulan puasa...
Spjg pregnant ni ..awal2 mmg xde slera mkn , masakan sdiri pn xlalu...hari2 muka makan lauk tapau jer..berat awal masa buat buku tu 37kg jer..biasanya berat 43kg..mmg lambat sgt nk naik berat masa awal tu...

Masa kandungan 7bulan doktor sahkan uri duk kt bawah atau bahasa perubatannya placenta previa type 3 ..2 kali refer pakar kt Hospital Kuala Lipis masih jugak uri x naik..masa tu pakar terus keluar surat untuk tahan wad n cucuk matang paru...dah la gi check up sorang2.. masa tu kandungan 32minggu ..sebut pulak kna tahan wad..trus berkaca mata ni..takut cuak semua ada..pastu bincang punya bincang..ckp nak bersalin kt Hospital Kuala Terengganu (HSNZ) , dia terus refer doktor kt HSNZ ..then decided utk masuk pd 34minggu..

Jd dah mmg ada SIL doktor kt HSNZ , 15/2 /15 gi check up  then terus masuk wad ..masa ni pn doktor ckp PP type 3@4.. doktor dah booking siap2 tarikh operate 15/3 ..so ada masa sebulan nk kna duk dlm wad ni.. wad ni sgt selesa sbb bangunan baru lengkap ber aircond , dpt pula katil yg strategik di tepi tinggap menghadap  ke pantai..satu bilik ada 5 orang..bilik mandi n toilet ada dlm tu jer.xpyah share beramai..share 5 org tu je la...minggu pertama boleh tahan lg sbb kebetulan masa ni hubby cuti Chinese NY tiap waktu melawat mmg dia dtg teman wife kt wad ni..peneman setia..Lubna terpaksa tinggal dgn nenek dia kt Setiu..minggu ke2 , mmg rasa berat sikit la hubby dah blik keje ke Lipis...tp bekalan makanan dalam locker mmg byk hubby bli siap2 takut wife dia lapar..mujur ada SIL yg selalu dtg melawat dan hantar sarapan yg MIL siapkan...thanks mak !! Rasa disayangi. :)

Pada 1/3/15 waktu subuh..selepas mandi tiba-tiba rasa macam sesuatu keluar...pi check kt tandas mmg ada tompok darah keluar..terus bgtahu nurse..nurse suruh baring...dalam pukul 7lbih doktor check dan dia bgtahu hr ni juga ke operate...lg satu drama air mata...mcm mana nk operate hubby xde kt sini..bl hubby tahu terus btolak blik dr Lipis ke KT..

Masuk wad bersiap sedia untuk masuk bilik bedah , salin baju baring atas tilam tu..makan ubat tahan muntah..disorong oleh 3 orang nurse ke bilik bedah...masa ni hati x keruan..jantung berdegup kencang..my dad otw dr setiu ke hospital standby utk azan kt telinga baby nanti..

Bl sampai kt kaunter bilik bedah tu kena tunggu dulu sebab ada operation utk bby kembar kt dalam tu..sementara tunggu tu rasa sangat keluh kesah..pusing kiri x kena, pusing kanan x kena..Allah...aku takut ..terasa begitu hampir dengan kematian.. sementara menunggu tu dipakaikan selimut panas sbb takut kita kesejukan..masa ni SIL datang sembang2..br hilang rasa resah tadi..siap tertidur lg dlm masa menunggu tu..Alhamdulillah..

Masuk bilik bedah..first time....melilau mata tgk mcm2 alat ada..selama ni tgk dlm drama jer hr ni real depan mata..sangat beruntung selain doktor pakar, doktor bius, nurse2, my MIL pun ada skali dlm bilik bedah ni..hubby xde pn xterasa sgt sbb adanya dia..pemberi kekuatan n semangat..masa ni mmg xde rasa apa2..rasa pasrah dan reda..release. .

Pastu cucuk bius 3 jarum kt belakang..my SIL siapkan ..and then ready to operate..pakar dtg buat kerja dia..masa ni bius tu separuh jer so .....its live!!  WoW.. tapi serius x rasa pun bila masa dia belah perut tu..part tekan2 nk keluarkan bby tu mmg sakit sgt..senak...sepanjang operate tu rasa sakit  bl tekan2 tarik2 tu jer..bl bby keluar masa tu duk ralit tgk org bersihkan bby jer..jeling je kt bby...  .pastu dengar suara dia menangis..terus rasa lega..Alhamdulillah...sepanjang operate mmg xtidur pn..nampakla jugak sikit2 jarum dan benang yg sdg menjahit perut tu..

Selesai misi pembedahan SIL bgtahu my hubby sempat sampai sambut bby kt luar...11.30 hubby sampai 11.44am bby dilahirkan .Di sorong masuk ke wad semula..bby ditahan di wad lain..mlm pertama selepas operate kena cirit birit..tuhan je tahu siksanya dgn wayar air ditangan, salur kencing xbuang lg..perut br pas operate..semua nurse yg uruskan..xmampu berbuat ape2..semoga diberkati dirahmati nurse2 yg byk membantu ni...hari ke2 setelah melahirkan ,bby dibenarkan duduk dgn mama di wad.. :) hr ke3 setelah check up last ...kami dibenarkan pulang..YEay!!

Yes!! Its a girl...
Berat 2.7kg
Tinggi 50cm...lg tinggi dari kakak Lubna tau..kakak dulu 48cm ...kl cukup bulan xtahu la pjg mana lg bertambah tingginya.

Nama diberi Wafda Al Hafiyya..anak solehah yg ke dua cinta hati baba dgn mama :)

Bila bersalin czer ni br tahu betapa sakitnya selepas bersalin..tuhan bg diri ini rasa bgaimana my mama 5 org ank kesemuanya bersalin secara czer..first jumpa hubby ckp kt dia kl boleh xnk dah operate..sakit....bgtahu dia betapa berani nya diri wanita yg bersalin czer, walaupun dihunus pisau tetap tidak berundur...malah ada yg sampai 5 org ank masih juga rela perutnya dilapah.. bunyi scary jer kan..tp itu lah hakikatnya..(ayat hiperbola)....

Special thanks to ,utk hubby yg byk berkorban masa , wang dan tenaga spjg pregnant sampai lah bersalin tanpa jemu dan sedikit pn xmengeluh.. my SIL K.Nah kerana sudi menjadi peneman setia di wad sampai ke dewan bedah...buat mama yg sudi jaga Lubna utk spjg k.ida berada dlm wad..utk mak yg rajin buat sarapan utk menantu dalam wad...seluruh ahli keluarga yg byk bg sokongan n sudi melawat..k.husna my office mate yg sudi tumpangkan sy saat sarat xleh nk drive..n all my friends...  :)

Ibrahnya : keperitan dan kesakitan seorang ibu yg melahirkan anak tidak dpt dibalas dengan emas berlian..pengorbanan seorang bapa jua tak mampu dibayar dgn wang ringgit.. sayangilah mereka sepenuh hati..

Followers