Sunday, April 2, 2017

Putera Sulong

Fresh from the oven











Kelahiran pada kali ini adalah sangat mendebarkan kerana risau akan kebarangkalian kena operate lagi sbb masa melahirkan Wafda terpaksa operate sbb uri di bawah pp type 4.

Setiap kali details scan mmg doktor selalu pantau kedudukan uri.Alhamdulillah uri tinggi dan kedudukan baby tidak songsang..tapi kemungkinan masih ada sebab kira2nya baru lagi melahirkan Wafda pada 2015 jadi jaraknya hanya ngam2 aje..Jadi sebagai langkah mengelak dari operate my SIL (K.Nah ,doktor) mencadangkan utk " buka jalan " awal seminggu dari due date.

Due date 6/3/17..25hb ,K.nah "buka jalan" kali pertama ,masa ni masih tebal dan jauh lagi..26hb "buka jalan" kali kedua dalam pukul 11.00 pagi masa ni dah ada keluar darah sikit tp tiada sakit apa..Otw balik dari rumah mertua ke rumah mama mula rasa sakit tapi sikit2 dan sekejap2 je..masih boleh tahan.Hari ni lepas makan tengah hari suami balik ke Lipis sbb esok dah sekolah dan membawa tempah keropok lekor yang banyak..walaupun berat hati lepaskan jugak suami balik Lipis.Lepas Asar sakit makin bertambah kol K.nah bagitahu perkembangan and decided lps magrib kalau sakit makin kuat akan balik ke rmh mertua juga sbb dekat dgn hospital dan K.nah ada utk pantau.

Bak Mama hantar rmh mertua malam tu jugak,Lubna berat hati nk tinggal mama tapi akur sbb faham mama dia tgh sakit..jadi Lubna dan Wafda ikut nenek balik.Sakit makin kuat tapi cuba bertahan sbb tggu suami yg baru sampai lipis terpaksa patah balik Terengganu dan pikir kesian kt K.nah yg smlm dah on call kt hospital..ku gagahkan juga kuatkan semangat menahan sakit.

Pukul 11pm ,lebih tiba2 terasa air ketuban pecah keluar dengan laju dan banyaknya..keluar lagi dan lagi...salin baju sempat 2 kali sakit masih ditahan..bagi peluang K.nah lelap sekejap..Lebih kurang pukul 1am ,sakit dah tak mampu ditahan bagitahu mertua yg setia di sisi meneman ..K.nah bersiap dan bawa ku ke hospital.Setiba nya di hopital pasang CTG semua..tolak masuk labour room.K.nah suggest kam  cucuk epidural sbb xtahan sgt sakit kuat..Lepas cucuk epidural lama2 makin hilang sakit sedang elok suami sampai..masa hilang sakit terpikir macam mana nak beranak kl xrasa sakit apa2 ni..tp dpt lah tidur sekejap time ni..sedar-sedar rasa sakit sgt .Kebetulan K.nah dtg check bby mcm dah nak keluar..tgk2 epidural dah habis.

Jadi bermulalah kita dlm labour room hanya ada k.nah dan suami menyambut kelahiran baby boy kami..Push!push@! dengan sokongan mereka berdua maka keluarlah putera sulong yg diberi nama Bilal Al Hafiyy Bin Mohd Huzaifi..27/2/2017 pukul 5.26 am..Baba berkesempatan potong tali pusat Bilal.Alhamdulillah


Monday, March 27, 2017

Percutian ke Perth

28 oct -2 nov 2016 kami suami isteri bersama 2 org puteri dan seorang putera yg masih lg sdg membesar dalam kandungan telah selamat menerokai bumi Perth.


Pada kami Perth ada tempat yg mesra Public Transport..Sepanjang berada di sana kami menggunakan perkhidmatan bas awam dan train sahaja untuk ke mana-mana kecuali untuk ke Pinnacles dan Lancelin sand dunes shj kami menyewa kereta kerana tempatnya agak jauh dr bandar Perth.

Di sana kami menginap di Malaysian Hall Perth.Rasanya tempat ini adalah sangat selamat dan strategik untuk pelancong Malaysia bermalam dan sgt ekonomik.Bab makan pula kami banyak masak sendiri dan ada juga la mkn dalam sekali sehari kt restoran.

Semasa kami di sana adalah musim bunga dan suhunya agak sejuk dan menyenangkan.Pengalaman yg sangat bermakna buat kami suami isteri sbb first time travel tanpa guna agen main redah je dan kami berjaya mengharungi 5hari 4mlm malam di sana dengan jayanya memenuhi semua tempat2 yg kami nk lawati sebagaimana dirancang walaupun ada sikit berubah masa atau hari lawatan..Alhamdulilllah All is well..Anak2 pn seronok dapat jumpa dan bermain dgn kanggaroo ,main sand dunes..dan best dpt merasa tempat bergurun..😍Alhamdulillah!!


Followers