Tuesday, July 17, 2012

Kenapa ???

Hari ni, ada appoinment di Klinik untuk check-up kandungan dan minum air gula( uji kandungan gula dalam darah)..

Sebelum datang appoinment  nurse ada pesan sy perlu puasa start pukul 10 malam sehari sebelum pergi minum air gula..dan jangan makan makanan manis seperti buah mata kucing..dan kurangkan makan..ok..Faham!

Sebagaimana hari yang dijanjikan hari la,dalam mood puasa pukul 8 am dah terpacak kt Klinik..masuk then trus kena ambik darah untuk check kandungan gula dalam darah..normal 4.6 jer Alhmdulillah..then

Check hb ,ambik darah lagi...
Cucuk vaksin ATT kt bahu.(vaksin ni,.sbb bby dah mula bergerak...)sakit sangat rasa macam kena tulang..ishk!mungkin sbb dah lama x kena cucuk..tu yang sakit tu..lepas check up

.>>>>>>>>>>>>>>byk perlu dirahsiakan utk kepentingan bersama>>>>>>>>>> then bincang-bincang dengan nurse ...

nurse:Apa yang awak makan semalam?
me:nasi..kurma...
nurse:banyak ke?
me:nasi saya makan bertambah tp skit jer xbyk pn..kurma 3 biji ..
nurse:patut la(patut la ape biar la rahsia jugak).. ..kurma xleh makan, sangat manis..byk gula..nasi tu sure la kena makan sikit jer..kan dah pesan makan sikit jer...
me: *feeling down*

Pastu x jadi la minum air gula(  kan teacher yana kan???)..


Then nurse kata kena puasa semul mlm Rabu ni..dtg semula ke klinik utk minum air gula  pada hari Khamis...upset.. :(

Kenapa ibu mengandung pun kena jaga-jaga makan? dah la time ni selera memuncak ,semua menda terliur..roti atas meja pun terliur,buah-buah dalam peti ais pn terliur,roti canai segera dalam peti pun duk melambai-lambai,bubur butir nangka pn memanggil-manggil..nasi pn kena kurangkan portion pengambilan...sedangkan saya nak makan banyak..saya lapar..ishk!!!! sampai hati....xtahu nk kata sampai hati kat siapa???..ishk!

Jadi sepanjang balik dari klinik hari ni saya banyak menahan rasa lapar saya,banyakkan minum air masak jer..rasa malas nk ckp ngn siapa-siapa...ishk!!!!kesian kt sy..tp sy lagi kesian kat bby sy..

(Menangis dalam menahan selera + lapar)..Hanya Tuhan yang tahu bila ibu mengandung rasa lapar..

Maghrib ambil quran baca surah Ar-Rahman untuk memujuk hati.."Nikmat Tuhan yang manakah yang ,kamu dustakan"...sekurang-kurangnya bersyukurlah wahai diri,tuhan telah mengurniakan kepada ku zuriat yang ku diidam-idamkan selama ini..Astaghfirullah..Alhamdulillah..

Belek-belek lagi surah Al-Insyirah: Baca Tafsirnya:

  1. فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا Kerana sesungguhnya bersama kesulitan itu ada kemudahan,
  2. إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا sesungguhnya bersama kesulitan itu ada kemudahan.
  3. فَإِذَا فَرَغْتَ فَانْصَبْ Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain.
Setiap kesulitan ada kemudahan...banyakkan bersabar ...banyakkan berdoa...
  

For Dinner: Makan nasi sikit jer+sup+sayur yang mmg banyak nk cover lapar...= Tahan Selera Makan..*Suffer*..tapi sy kena positif,kawan-kawan serumah (rumah ke asrama?) pn banyak memberi sokongan pada sy.. 
Sayang Yana+Cik Yam+Farah+E-han..deeply from my heart

Result Test..Insyaallah akan update Khamis ni kalau sy rajin la..doakan yang terbaik utk saya dan anak..tapi yang pasti semuanya pasti ada hikmah dariNya..






2 comments:

  1. Sabarlah ye ida...
    biaselah tu.. cabaran ibu mengandung..
    jangan feeling down sangat...
    kalau sedih-sedih pun kesian kat baby tu...
    Take care ida

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks k.hana .. skrg dah rasa lega skit..

      Delete

Followers